Bestiari blanc


El Gegantó Tirant

Gegantó Tirant

En Tirant és un gegantó que va ser creat el 1993 pel Taller Sarandaca. Va prendre aquest nom del famós cavaller Tirant lo Blanc, de l’escriptor Joanot Martorell. Aquest vesteix com un petit rajoler. Camisa de quadres i faldilla blava. Tot i així, amb els anys, s’han anat adaptant a la festa, com per exemple un any que va anar vestits de medieval. L’any 2002 es va renovar la seva indumentària. Els portadors d’aquest gegant són els més joves de la colla, que vesteixen amb la samarreta de Blancs, faixa vermella i pantalons blaus.

La Cuca

La Cuca

La Cuca dels Blancs és la bèstia més divertida i entrenyable. Va ser construïda per un membre de la colla i va ser presentada el dijous de Festa Major d’aquell mateix any durant la cercavila d’inici. Els seus portadors són adolescents de la colla blanca que la feien despertar el primer dia de Festa Major, simbolitzant el despertar de la Colla. Des de fa un parell d’anys, la Cuca va ser reformada i actualment balla al ritme de la música mentre va movent la seva llarga cua de color verd.

La podreu veure com a element d’animació durant les cercaviles i com a element de foc en els seus propis actes ja que té dos punts de foc a la boca.

La Gegantona Paula

Paula

Fa més de 15 anys van néixer els gegantons de la Colla dels Blancs. Ells són en Tirant i la Paula.

La Paula és la gegantona dels Blancs més fàcil de portar ja que els seus braços són de goma. La Paula va prendre aquest nom en memòria d’una noia jove de la colla que va morir prematurament. Vesteix com un rajoler, però amb uns tocs més femenins. Com que fa parella amb en Tirant, quan aquest ha canviat de vestuari o ha ballat a les cercaviles de la Festa Major, sempre l’ha acompanyat la Paula, A ella també li van canviar la indumentària i, actualment, porta una camisa blanca d’encaix una faldilla estampada.

La podreu veure acompanyada pel tirant per les cercaviles i actes infantils de la Colla dels Blancs de Granollers i portada pels nens i les nenes més petitons de la colla.

La Guspira

La Guspira

La Guspira és la gralla de foc de la Colla dels Blancs. Construïda en fibra de vidre, el seu nom va ser escollit l’any següent de la seva presentació a través d’un joc en què tothom va participar. La Guspira és portada per una sola persona i balla al ritme de la seva pròpia peça musical amb gralla i timbal, que va ser composada pel músic de la colla Jordi Mompart l’any 2003.

La veureu pels carrers de Granollers durant la Festa Major abans dels Correfocs de divendres i dissabte, i té un acte propi on fa lluir els cinc punts de foc dobles de què disposa.

La Neusblanca

NeusBlanca

La NeusBlanca és la patrona dels Blancs, sempre present en l’imaginari col·lectiu de la Festa Major de Granollers. És una gegantona de dos metres i mig que es desplaça sobre una plataforma de rodes que recorda la forma emblemàtica de la Pedra de l’Encant de la plaça de la Porxada de Granollers.

Una de les característiques principals de la NeusBlanca és la seva versalitat: té una cara molt innocent, molt pura, però també la seva faceta més atrevida i provocativa durant les nits de gresca. Això li permet adaptar-se segons el tipus de públic o actuació que hagi de fer en cada moment.

Les Cuquetes

Les Cuquetes

Els més petits de la colla, nens de 1 a 5 anys, surten a lluir amb els draguets de la colla, les Cuquetes. Desfilen al ritme de la seva música per les cercaviles de la Festa Major pels carrers de Granollers. La seva estructura és ideal perquè sigui còmode per als infants ja que es van cuidar tots els detalls a l’hora de construir-les. Els caps són de fibra de vidre i la seva estructura àgil es mou gràcies a unes rodes situades a la part inferior dels draguets més simpàtics i entranyables de la Festa Major de Granollers.

Els Tritons

Els Tritons

Els tritons dels Blancs són l’exèrcit d’aigua que acompanya el Basser en les seves actuacions aquàtiques. De fet, amb ell són els únics dracs d’aigua de Granollers: deu personatges, nou dels quals duen una màscara de fibra de vidre que van equipats amb motxilles de ruixar i bastons musicals, i van vestits amb un uniforme negre, espardenyes i una capa llarga amb trossos de xarxa.

El gegant Galí

Galí

El gegant més gran de la Colla dels Blancs és en Galí i està portat per adults. El gegant es va construir en honor a Amador Galí, l’antic rajoler de la colla blanca de la Festa Major de Granollers. Juntament amb el gegant Biscarri, de la colla dels Blaus, representen els dos rajolers.

El gegant Galí vesteix com un rajoler: camisa de quadres blancs, blaus i vermells, faldilles grises i porta el mocador dels Blancs més gran de tota la ciutat de Granollers. L’any 2002, la colla va renovar el seu vestuari per fer-lo modern. Podreu veure el gegant sempre acompanyat pels gegantons i acompanya a la colla a les cercaviles i sobretot al concurs de rajolers.

Capgròs d’en Galí

Capgròs Galí

El Capgròs d’en Galí és l’única figura d’aquest tipus de la Colla dels Blancs que representa en Jordi Galí, el rajoler dels Blancs. Aquest va substituir el seu pare com a rajoler del Concurs més emblemàtic de Granollers l’any 1996 fins l’any 2011, any en que va cedir el càrrec al seu germà David Galí. El podreu veure com a element d’animació a les cercaviles, a la passada de rajoles i a la rajolada de la Festa Major de Granollers.

La Cabra de la mala llet

La Cabra de la Mala Llet

La Cabra de la Mala Llet dels Blancs forma part de l’imaginari col·lectiu com a bèstia més simpàtica i embogida de la Festa Major. El 1996 van triomfar les dues begudes que reparteix la Cabra: a la tarda “el bon rotllo” (sense alcohol) és repartit entre tots els assitents, i “la mala llet” surt a la nit, per als adults i més gamberros de la nit granollerina. La recepta de les begudes? És el secret més ben guardat de la colla blanca. La cabra, construïda pels membres de la colla Arnau Tintó i Gerard Serrano l’any 1998, en cartró pedra, prenia el lloc a l’autèntica cabra de carn i ossos i, aquesta, de les seves mamelles treu bon rotllo. Actualment la cabra surt principalment a les cercaviles i obsequia els infants amb una mica de beguda. La cabra es desplaça sobre una plataforma en rodes, té unes llargues banyes i cara de mala llet.

Basser

El Basser

El Basser és el drac d’aigua de la Colla dels Blancs. Conta la llegenda que la bèstia va lluitar contra el foc i des de llavors llença aigua per la boca, la cua i les ales. El podreu veure durant el preludi dels Correaigües i, de tant en tant, aprofita per remullar una mica al públic assistent en el Correaigua Infantil. També compta amb cançó pròpia, “La lluita del Basser”, composada el 2005 pel músic Jordi Mompart, en el seu acte “Inundem la Porxada”. El seu nom prové de les bòbiles i els forns, ja que als encarregats de barrejar el fang amb l’aigua se’ls anomenava “Bassers”.