Pedra del Desencant. Número 0

Quan el poble parla, tothom calla. Amb la Festa Major en girant la cantonada, totes esdevenim expertes en “fiestas i festejos”. Que si setials per una banda, sevillanos per l’altra, llàgrimes (busqui’s el doble sentit) a la furgo, junteres reunides a altes hores de la matinada per prendre decisions “crucials” )?¿)…

I no ens oblidem el que ens reuneix aquí avui: rodes de premsa que permeten festejar quelcom a la Troca. ¿Es un pájaro, es un avión, és una veïna molesta? És una celebració a la Troca del tipus: clar-com-que-ho-organitza-l-Ajuntament-totes-mirem-a-una-altra-banda. Ah, avui no ens prohibiran tocar la gralla i engegar els equips de so; avui no. Perquè és EL DIA. Avui no hi ha veïnes a qui puguem molestar, pel que sembla.

Però aquí hem vingut a parlar de l’important: la Pasta. Aquestes quatre que hem tingut aquí assegudes bé que en saben de fer-ne i quedar de perles, no ho neguem. Després de la pantomima de prendre cava i menjar rajol, totes esdevenen blanques i blaves de pro; ja duien el mocador posat el dia 1 de març i cantaven la Guimbada sota la dutxa. “Gràcies, gràcies, gràcies, patrocinadores”, però no hi ha prou rajol per repartir entre totes les treballadores que realment assumiran les hores extres d’aquesta festa.

A totes se’ns omple ara la boca, però se’ns farà petita quan els haguem de tornar les furgonetes amb la meitat de carrosseria de la qual tenien en el seu inici. Però bé, això és un ‘marrón’ que ja solucionarem el dia tres de setembre -atorguem-nos el dia de ressaca per excel·lència-; dediquem-nos a criticar el que ens ve a sobre, que és el que millor se’ns dona fer.

La imatge de Festa Major. Sobren opinions i falten silencis. “Que si a mi aquest any m’agrada” -ho diu perquè la seva colla surt al cartell-, “que si a mi no m’acaba de convèncer”. “Que si el programa blaveja” -no ho negarem, el 99% dels cops blaveja, encara que sigui només pel fet que cal posar-hi tinta on no n’hi ha-, “que sis és per a nens petits”. Mai no acaba de de convèncer a ningú i mai no ho farà. El que tampoc acaba de convèncer són les opinions: emnys paraules i més mans al local. Tot plegat serà més útil.

[Pedra del Desencant. Número 0. 22 de juliol de 2019.]